Mirror Worlds 2007

Port Elizabeth Sydafrika

Den 2:a januari 2007 vi klev av planet i Port Elizabeth, Sydafrika. Det svenska Mirrorlandslaget skulle delta i VM. Även om resan var lång klagade ingen. Planen var mycket bekväma och servicen bra. En skön vind blåste konstant från havet och trots att det var runt 35 grader varmt var värmen inte obehaglig på något sätt.

Våra båtar sändes från Sverige i november och det var en vacker syn för att hitta den svenska registrerade släpvagnar i hamnen när vi anlände. Sydafrikanerna var förvånade att se dubbdäck på hjulen. Något liknande hade aldrig setts vid denna latitud. Men de nyinköpta masterna inte hade dykt upp. På grund av skatteregler och tidsaspekter hade vi beslutat att masterna skulle levereras direkt till Port Elizabeth. Efter lite detektivarbete för att lokalisera masterna och mer arbete för att anpassa den nya utrustningen på båtarna kunde jollarna sjösättas. Alla problem med masterna tog längre tid än vi planerat vilket innebar att inga svenska båtar kunde starta i för-VM. Men stämningen var på topp ändå.

Vindarna var starka och vågorna höga. Vägen till och från banan var ungefär en timme i varje riktning. Jag var mycket imponerad att besättningarna, både mentalt och fysiskt, lyckades spendera drygt sju timmar till havs i en liten jolle. Som mamma var jag naturligtvis lite bekymrad över de hajar som kretsade kring båtarna också. Själva tävlingsbanan var, till oss supporters stora glädje, strax utanför stadens stränder. Vi kunde gå längs stranden, förse oss med god mat och dryck och hela tiden se de små båtarna med röda segel kämpa för goda resultat. Omkring 80 båtar från fem länder deltog i tävlingen. Anna MacKenzie och Holly Scott från Storbritannien blev världsmästare. André Högbom och Rebecca Netzler slutade som andra svenska båt på en 58:e plats.

Mellan dagar i segling fanns dagar upplever Eastern Cape och andra fritidsaktiviteter. Vi passade på att besöka en rad djurparker och lyckades till slut se alla The Big Five, dvs elefanter, bufflar, geparder, lejon och noshörningar. Vi fick också se många giraffer, zebror, gnuer, vårtsvin och olika typer av antiloper. Spännande!

Det svenska teamet och supportrarna fick flytta in i ett litet Bed & Breakfast några hundra meter från stranden och precis utanför Boardwalk. Vi ockuperade alla utrymmen utom två. Det var trevligt att vi alla bodde på ett ställe. Det fanns alltid någon i gruppen som var intresserad av en verksamhet. The Boardwalk var en stor tillgång med restauranger, affärer, biografer, go-kart-spår, bowlinghall och trevliga miljöer.

Tänk vilken tur vi hade som fick möjlighet att uppleva detta!